Wat houdt een behandeling manuele therapie e.s. in?

 

Wij werken binnen de praktijk met manueel therapeuten geschoold in de behandelmethode Manuele Therapie e.s. Dit wordt tevens manuele therapie van der Bijl of Utrechtse school genoemd. Dit is een methode die werkt vanuit het idee dat alle gewrichten samen één keten vormen en je deze ook als één geheel moet behandelen (tijdens één behandeling) om verandering te bewerkstelligen. Manuele Therapie e.s. specialiseert zich in het verbeteren van het functioneren van de gewrichten bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals rugklachten of het syndroom van Tietze.

Elke behandeling duurt een uur en wordt uitgevoerd door een van onze therapeuten.

Doel

De behandeling is gericht op het verhelpen van de klachten die veroorzaakt worden door het syndroom van Tietze. Wij helpen u weer te functioneren zonder of met minder klachten en richten ons op het normaliseren van de functie van gewrichten van de wervelkolom, ribben en de rest van het lichaam. Wij hebben namelijk ervaren dat bij verreweg de meeste patiënten met Tietzeklachten, storingen in de functie van de gewrichten van de hoge rug te vinden zijn.
 

De technieken

De technieken die we gebruiken zijn uiterst zacht en nauwkeurig gericht op de collageenvezels van het kapsel van de gewrichten. De manueeltherapeut zet de technieken in via de eigen handen en beweegt het gewricht op een rustig tempo van de ene naar de andere uiterste stand. U wordt van voeten tot schedel bewogen per behandeling met bijzondere aandacht voor het gebied waar Tietze (aan de ribben, het borstbeen en de borstwervelkolom)  en de pijn op de borst zich bevindt.

Niet gekraakt!

De techniek die we gebruiken heet manipuleren. Dit is niet hetzelfde als kraken. Kraken doen wij pertinent niet. Tijdens een behandeling worden relevante gewrichten van hoofd tot voeten gemanipuleerd en gemobiliseerd op een zeer zachte en rustige manier die altijd binnen de fysiologische grenzen van het gewricht blijft. Door deze totaal-behandelmethode is het niet per se nodig te weten hoe de klacht is ontstaan. Tevens worden ook compensaties en adaptaties (aanpassingen die het lichaam maakt op pijn en klachten waardoor het alsnog door kan bewegen) weggewerkt.