Onze visie

Klachten voortkomend uit het syndroom van Tietze, costochondritis of ontstaan na een openhartoperatie hebben een grote impact op het dagelijks leven van onze cliënten. De pijn is vaak hevig en hinderlijk aanwezig en mensen zijn angstig en onzeker over de oorzaak en verloop van deze klachten. Wij zien het als grote uitdaging de kwaliteit van leven van deze groep te vergroten, door het bieden van een passende oplossing voor dit probleem. Aangezien er zeer weinig is aangetoond over het effect van huidige behandelingen zullen wij onszelf blijven evalueren op basis van effect van onze eigen behandelmethode.  

Er is in de wetenschap helaas nog geen eenduidige oorzaak gevonden voor het syndroom van Tietze en costochondritis. Er zijn wel enkele onderzoeken die het positief effect van mobilisatie (losmaken) van de wervelkolom en ribben laten zien op deze klachten. 

Onze ervaring met het behandelen van deze klachten leert ons dat er meerdere factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van deze klachten.

  • aanwezige bewegingsbeperkingen in gewrichten van wervelkolom en ribben
  • herhaaldelijk belasting onder kracht op de borst en hoge rug
  • hoge mate van stress in dagelijks leven, dit kan ook een al doorgemaakte periode zijn.
  • slechte nachtrust
  • verkeerd voedingspatroon
  • angst met betrekking tot oorzaak en het verloop van klachten

We zien vaak dat juist de combinatie van (enkele van) deze factoren zorgt voor het ontstaan en in stand houden van het syndroom van Tietze. Onze visie op het ontstaan van deze klachten is dus ook dat de oorzaak meerdere componenten heeft op het gebied van: lichamelijke beperkingen (stijfheid in gewrichten), belasting in het dagelijks leven, voedingstoestand en uw eigen gedachten over de klacht. De klachten zijn meestal niet zuiver fysiek en ook niet volledig mentaal. Veel Tietze patiënten krijgen uiteindelijk te horen: "het is niks, zit tussen de oren". Daar zijn wij het in het geheel niet mee eens. De psyche en het lichaam oefenen constant invloed op elkaar uit en kunnen dus ook niet los van elkaar gezien worden. Wij zien bij iedereen met deze klachten een fysieke basis (vastzittende gewrichten in bovenrug) voor het ontstaan van deze klachten. Dit kunnen wij positief beïnvloeden met Manuele Therapie e.s.

Op basis van deze ervaring en de van daaruit gevormde visie stellen wij een behandelplan op maat voor u op. Bovenstaande factoren worden in kaart gebracht om zo een beeld te krijgen over hoe we u het beste kunnen helpen.