Wat is de behandeling van het syndroom van Tietze?

Het is niet geheel duidelijk wat de exacte oorzaak is van het syndroom van Tietze. De huidige behandeling van het syndroom van Tietze bestaat uit het bestrijden van de symptomen door middel van medicatie, pijnstilling, houdingsadvies, oefentherapie, mobilisatie en massage.

  • De medicatie zijn ontstekingsremmende NSAID’s, een lokaal geïnjecteerde verdoving op de pijnlijke plaats of een zenuwblokkade van de zenuwen die tussen de ribben zitten.
  • De houdings- en oefentherapie worden door een fysio, mensendieck of Cesartherapeut aangeleerd en zijn gericht op het aanhouden van een neutrale houding en ademhalingsregulatie.
  • De fysiotherapeut kan ook nog gerichte pijnverlichting geven via warmtebehandeling en massage van de pijnlijke plekken.

Aanpakken mogelijke oorzaak van Tietze met manuele therapie e.s.

De resultaten van de reguliere behandelstrategieën zijn vaak erg wisselend en niet voor iedereen gelijk. Er is geen zekerheid dat wanneer een behandeling de klachten heeft doen verminderen of verwijderen dat deze ook definitief wegblijven. Dit is afhankelijk van vele factoren. Tietze kan in principe altijd weer terug komen.
Hier willen wij verandering in brengen door de kans te vergroten dat de Tietze klachten voor langere tijd verminderen of wegblijven.

Wij constateren bij onze patiënten met Tietze altijd storingen in de functie van ribben en borstwervelkolom. Deze storingen (vaak een beperkte beweeglijkheid)  hebben tot gevolg dat het borst en hoge rug gebied anders functioneert dan normaal. In perioden van stress, hoge lichamelijk belasting of bijvoorbeeld zwangerschap gaan mensen vaak iets merken van de bewegingsbeperkingen. Het ribkraakbeen gaat vaak als eerste irriteren en is dan het meest pijnlijk.

Manuele Therapie e.s. specialiseert zich het behandelen van de gewrichtsketen van mensen met langdurig aanwezige klachten om de functie van bewegen van die keten weer te optimaliseren en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het individueel bewegingspatroon.
Lees hier meer over in Behandeling van Tietze met Manuele Therapie es