Met Manuele Therapie e.s. laten wij alle gewrichten ruimer en soepeler bewegen. Wij ervaren dat bij de meeste cliënten met het Syndroom van Tietze en costochondritis de gewrichten van de hoge rug en ribben stijf zijn en niet goed bewegen. Dit geeft vaak pijn tussen de schouderbladen en op de borst.

Als je naar de borstkas kijkt, dan zie je dat de ribben een verbinding hebben met de botten aan de achterkant van je rug (de wervels) en aan de voorkant met het borstbeen. Aan de voorkant zitten geen gewrichten, maar een kraakbeenverbinding. Als de gewrichten aan de achterkant niet goed bewegen, geeft dat meer spanning aan de voorkant. Je lichaam gaat daar proberen te compenseren voor het verlies aan beweeglijkheid in de rug. Dit geeft irritatie van het kraakbeen en verkramping van de tussenribspieren. Herstellen van de beweeglijkheid van de gewrichten die de ribben hebben met de wervels, zorgt ervoor dat de irritatie op de borst kan verdwijnen. 

Doel van de behandeling

Het verbeteren van de functie van gewrichten van de wervelkolom, ribben en de rest van het lichaam.

Wij hebben namelijk ervaren dat bij verreweg de meeste cliënten met Tietze klachten, storingen in de functie van de gewrichten van de hoge rug te vinden zijn. De bovenrug wordt als stijf, vast en vaak ook pijnlijk ervaren. Pijn tussen de schouderbladen is vaak ook aanwezig naast de Tietze klachten.

Waarom kan Manuele Therapie e.s. helpen bij Tietze?

 

Heb je naast pijn op je borst ook:

  • het gevoel dat er van alles vastzit in je lijf?
  • een stijve bovenrug?
  • bandgevoel rondom je borst?
  • druk op af achter je borstbeen?
  • moeite met vrij ademen?

Hoe doen we dat?

De technieken die we gebruiken zijn uiterst zacht en nauwkeurig gericht op de collageenvezels (bindweefsel) van het kapsel van de gewrichten. Wij zetten de technieken in via onze eigen handen en bewegen de gewrichten op een rustig tempo van de ene naar de andere uiterste stand. Je wordt van voeten tot schedel bewogen per behandeling met bijzondere aandacht voor het gebied waar Tietze (aan de ribben, het borstbeen en de borstwervelkolom) en de pijn op de borst zich bevindt. Deze manier van behandelen wordt vaak als zeer ontspannen ervaren.

 

Niet gekraakt!

De techniek die we gebruiken heet manipuleren. Dit is niet hetzelfde als kraken. Kraken doen wij niet. Tijdens een behandeling worden relevante gewrichten van hoofd tot voeten gemobiliseerd op een zeer zachte en rustige manier die altijd binnen de natuurlijke grenzen van het gewricht blijft. Door deze totaal-behandelmethode is het niet per se nodig te weten hoe de klacht is ontstaan.