Wat is Tietze?

Het syndroom van Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij het syndroom van Tietze zijn er zwellingen te zien en te voelen bij de tweede, derde en vierde rib. Soms is er maar bij één of twee ribben een zwelling te vinden. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie. Dit syndroom werd voor het eerste beschreven door de Duitse chirurg Alexander Tietze.

Oorzaak van Tietze

De oorzaak van Tietze is nog niet wetenschappelijk aangetoond. De klachten kunnen uit het niets opkomen. De pijn kan aanvalsgewijs ontstaan of rustig in de loop van uren tot dagen opbouwen.

Tietze kan kortdurend of langere tijd last veroorzaken. De meeste mensen hebben er tijdens bepaalde perioden last van. Bij sommigen zijn de klachten altijd aanwezig.

Geen Tietze maar costochondritis

De diagnose Tietze wordt vaak ten onrechte gesteld bij mensen die last hebben van pijn op de borst, waarbij geen zwelling aanwezig is. Er is in dit geval wel pijn aan de ribben en borststreek aanwezig, en soms ook op de langs de wervelkolom. Dit is officieel geen Tietze, maar costochondritis.

 

Last van Tietze of costochondritis klachten en wil je hier van af?

 

Benieuwd naar onze kijk op de oorzaak van Tietze?