Pijn op de borst tijdens en na stress

Pijn op de borst? Is er niks mis met je hart of longen?

 

Heb je een stressvolle periode achter de rug voordat deze klachten begonnen? Of misschien heb je nog steeds veel stress en worden de Tietze of costochondristis klachten daar erger door.

Door aanhoudende periodes van stress ontstaat er een verhoogde spanning in de spieren rond de borst. Onder invloed van stress verandert de ademhaling: deze wordt hoger en sneller. Soms is er sprake van hyperventilatie of ervaar je benauwdheid. De pijn en het verkeerde adempatroon veroorzaken vaak grote vermoeidheid bij Tietze en constochondritis. 

Door langdurige stress lukt het steeds slechter ontspanning te ervaren in je lichaam. Je raakt als het ware het contact ermee langzaam kwijt. Zo ga je ongemerkt misschien wel grenzen van je lijf over. De verhoogde spierspanning zorgt dat de borstkas niet vrij kan bewegen. Er kunnen hierdoor ook problemen met de gewrichten en het kraakbeen ontstaan. 

 

Van angst naar vertrouwen in je lijf

Wij starten met het bieden van een stuk ontspanning in het lichaam. In een ontspannen lijf kunnen de gewrichten en spieren in de borst weer herstellen. Een belangrijk doel bij pijn op de borst tijdens en na stress is dat je weer vertrouwen gaat voelen in je lijf. Begrijpen waarom je zoveel spanning ervaart. Je mag spanning gaan loslaten tijdens de sessie. Als er spanning losgelaten mag worden, dan ontstaat er letterlijk en figuurlijk weer ruimte voor ontspanning. Dit geeft meestal veel energie.

 

Opgekropte emoties geven lichamelijk klachten

Vastgehouden emoties kunnen ook veel spanning geven in je lijf. Je bent van binnen boos, wilt eigenlijk iets doen of zeggen, maar houd je in voor de goede vrede. Als je dit vaak zo doet, loopt van binnen de spanning op en kan dit uiteindelijk allerlei klachten geven.

Ervaring van Irene 

 

"Ik kwam bij Olga met veel pijn door costochondritis.
Naast manuele therapie om m’n lijf losser te krijgen, helpt ze me de onderliggende oorzaak te vinden en via aandacht naar/in m’n lijf bij opgekropte emoties te komen.
Ze begeleidt zonder oordeel en leert me te luisteren naar mezelf en mijn eigen lichaam.
Het denken mag er zijn, maar de focus ligt op het voelen. Dat is best wennen, maar zorgt juist dat stukje voor stukje een last verdwijnt. Een last waar ik overigens niet bewust van was en ik via mijn hoofd niet bij kon komen."
                                                 

                                                                                                                                                                                             -Irene, Rotterdam

Meer ervaringen met Tietze behandeling lezen?