Komt Tietze door de stress of krijg je stress van Tietze?

Stressklachten, angst, hyperventilatie en hartkloppingen bij het Syndroom van Tietze en costochondritis. Wat is het verband hier tussen?

Pijn op de borst is beangstigend. Zeker als je nog geen idee hebt wat de oorzaak is. Vaak volgt er een lange periode van onzekerheid. Je hebt daarin gedachtes als: "misschien krijg ik een hartaanval" die heel logisch zijn. Pijn op de borst is een pijn die je niet makkelijk kunt negeren. Het is plek met met belangrijke organen zoals hart en longen. Natuurlijk wil je niet dat daar iets mis mee is. In de stress raken van deze pijn is heel normaal. 

Je zenuwstelstel gaat bij stress in een staat van verhoogde alterheid gaat staan. Deze alterheid gaat samen met een verhoogde hartslag en spierspanning. Met name in je nek, schouder en borstspieren. De ademenhaling wordt sneller en gaat omhoog. Je bouwt spanning op in je middenrig en borstkas als je je druk maakt over "is het mijn hart". Je schouders trekken wat naar voren en de bovenrug trekt vaak wat boller. Hoe meer spanning op de spieren in dit gebied hoe meer ook de functie van de gewrichten onder druk komt te staan. Dit geeft meer pijn en dus ook weer meer stress. Zo is de cirkel dus rond. 

 

Hoe doorbreekt je de cirkel?

Laat je goed onderzoeken door een arts bij deze klachten, zeker als je merkt dat je angstig bent over de evt. oorzaak van jouw pijn op de borst. Is alles oke en houd je die klachten? Doe dan het volgende doen om het patroon te doorbreken.

 

  1. Soms geeft bewegen meer steken op de borst, ga toch rustig door met bewegen. Kom uit de verstijfde houding door je borst rustig te strekken en bewegen.
  2. Pas buikademhaling toe.
  3. Tietze is heel naar, maar je kan er in theorie 100 mee worden. Pak zoveel mogelijk dingen op waar je een goed gevoel bij krijgt. Fijne contacten of afleiding doorbreken de cirkel van stress en pijn.
  4. Als je last hebt van emotionele problemen praat erover. Met vrienden, familie of een professional.
  5. Blijven de klachten kijk dan verder naar een evt. oorzaak in je lijf. Daar is vaak een deel van de oorzaak te vinden. Gewrichten van de bovenrug zitten dan vast en er zit spanning rond het middenrif. Doe oefeningen die je bovenrug en buik losmaken.

 

Meer weten over hartkloppingen en Tietze? lees verder