Tietze en hartkloppingen

Gepubliceerd op 10 februari 2024 om 19:06

Last van tietze of costochondritis en hartkloppingen?

Maak je je er zorgen over? Wil je meer weten over waarom dit vaak samen voorkomt?

In deze blog lees je daar meer over

Oorzaken van hartkloppingen kunnen zijn: veel koffie drinken, energie dranken, chocolade, snel werkende schildlkier, drugs en alcohol. Stress kan ook kartkloppingen veroorzaken. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen onschuldig.

 

Hoe veroorzaakt stress harkloppingen?

Bij stress maken de bijnieren cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen zorgen voor een verhoging van de hartslag. Door de angst en onzekerheid over de oorzaak van de pijn op de borst bij Tietze nemen de stresshormonen in het bloed toe, wat weer zorgt voor nog meer hartkloppingen.

 

Een ontspannen lichaam zorgt voor minder kans op hartkloppingen 

Een gezonde functie van de N vagus (belangrijke zenuw die zorgt voor rust en herstel) zorgt dat de hartslag weer daalt na een piek van stress. Kan deze zenuw niet goed functioneren omdat er in het verloop bijvoorbeeld teveel rek, trek of druk op staat, dan werkt dit hartkloppingen in de hand. Blokkades of (spier) spanning in je lichaam kunnen zorgen dat de N vagus zijn werk niet goed doet. Het is in dit geval belangrijk te zorgen dat het lijf weer soepel en ontspannen wordt.

 

Een volle darm en hartkloppingen?

Heb je juist last bij de ribben rond de buikstreek en niet bij het borstbeen? Heb je hierbij ook last van hartkloppingen? Wij komen dit vaker tegen en regelmatig is dit het gevolg van een geprikkelde, volle, dikke darm. De dikke darm loopt dichtbij de ribben en stukken en onder de ribben door. Als de darm (te) vol zit met lucht door overprikkeling dan gaat die irriteren en drukken op de ribbenboog. Hier wordt regelmatig de diagnose Tietze gesteld terwijl het eigenlijk een darmirritatie is. 

Als dit geval is wordt er vaak ook pijn rond het middenrif ervaren, soms een druk in de keel en hartkloppingen kunnen aanwezig zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een verhoogde trek op heel het bindweefselsysteem wat ook rond het hart loopt, die onstaat vanuit de volle, gespannen darm.

 

Wat is volgens ons de oplossing voor hartkloppingen bij Tietze?

  • laat je nakijken door je huisarts als het blijft aanhouden, geruststelling zorgt dat je uit stresscirkel kan komen.
  • beperk je cafeine (en andere oppepers) inname 
  • zorg voor rustmomenten voor jezelf. De hele dag "aan staan", ook als dit positieve stress is, verhoogt de aanmaak van cortisol en adrealine . Als dit stapelt dan werkt dat hartkloppingen in de hand.
  • doe yoga of andere ontspanningsoefeningen die zorgen voor een soepel lijf