Syndroom van Tietze en hartkloppingen

Gepubliceerd op 10 februari 2024 om 19:06

Last van het syndroom van Tietze of costochondritis en hartkloppingen?

Maak je je er zorgen over? Wil je meer weten over waarom dit vaak samen voorkomt?

In deze blog lees je daar meer over

Oorzaken van hartkloppingen bij Tieze en costochondritis kunnen zijn: veel koffie drinken, energie dranken, chocolade, snel werkende schildlkier, drugs en alcohol. Stress kan ook hartkloppingen veroorzaken. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen onschuldig.

Hoe veroorzaakt stress het syndroom van Tietze en hartkloppingen?

Bij stress maken de bijnieren cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen zorgen voor een verhoging van de hartslag. Door de angst en onzekerheid over de oorzaak van de pijn op de borst bij het syndroom van Tietze nemen de stresshormonen in het bloed toe, wat weer zorgt voor nog meer hartkloppingen. Je belandt bij Tietze dus vaak in een vervelende cirkel van pijn, stress, hartkloppingen die nog meer stress geven en dus ook meer pijn. 

Een ontspannen lichaam zorgt voor minder kans op het syndroom van Tietze en hartkloppingen

Een gezonde functie van de N vagus (belangrijke zenuw die zorgt voor rust en herstel) zorgt dat de hartslag weer daalt na een piek van stress. Kan deze zenuw niet goed functioneren omdat er in het verloop bijvoorbeeld teveel rek, trek of druk op staat, dan werkt dit hartkloppingen in de hand. Blokkades of (spier) spanning in je lichaam kunnen zorgen dat de N vagus zijn werk niet goed doet. Het is in dit geval belangrijk te zorgen dat je lijf weer soepel en ontspannen wordt.

Waarom komen de hartkloppingen bij Tietze vaak 's nachts?

Speelt bij jou het syndroom van Tietze juist 's nachts op? Heb je daarbij ook last van hartkloppingen? Wij vermoeden dat de Tietze en costochondritisklachten 's nachts vaak opvlammen omdat je langer in één houding ligt. Als bij jou een stijve bovenrug voor een deel de Tietze klachten veroorzaakt, dan worden de klachten 's nachts vaak erger. Hoe zit dat? Wij denken dat dit komt door de druk die ontstaat op de stijve bovenrug. Dit geeft last en straalt uit naar de borst. Ervaar je 's nachts pijn door Tietze dan gaat vaak de angstcirkel actief worden. Je hebt weinig afleiding en gaat liggen piekeren. Je stresshormonen in het bloed stijgen en je krijgt daardoor hartkloppingen. Ons advies bij hartkloppingen bij het syndroom van Tietze in de nacht: ga uit bed. Kom rustig in beweging en zoek even afleiding. 

Een volle darm, Tieze en hartkloppingen?

Heb je juist last bij de ribben rond de buikstreek en niet bij het borstbeen? Heb je hierbij ook last van hartkloppingen? Wij komen dit vaker tegen en regelmatig is dit het gevolg van een geprikkelde, volle, dikke darm. De dikke darm loopt dichtbij de ribben en stukken en onder de ribben door. Als de darm (te) vol zit met lucht door overprikkeling dan gaat die irriteren en drukken op de ribbenboog. Hier wordt regelmatig de diagnose syndroom van Tietze gesteld terwijl het eigenlijk een darmirritatie is. 

Als dit het geval is wordt er vaak ook pijn rond het middenrif ervaren, soms een druk in de keel en hartkloppingen kunnen aanwezig zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een verhoogde trek op heel het bindweefselsysteem wat ook rond het hart loopt, die ontstaat vanuit de volle, gespannen darm.

Wat is volgens ons de oplossing voor hartkloppingen bij het syndroom van Tietze?

  • laat je nakijken door je huisarts als het blijft aanhouden, geruststelling zorgt dat je uit stresscirkel blijft.
  • beperk je cafeïne (en andere oppepers) inname.
  • zorg voor rustmomenten voor jezelf. De hele dag "aan staan", ook als dit positieve stress is, verhoogt de aanmaak van cortisol en adrealine . Als dit stapelt dan werkt dat hartkloppingen in de hand.
  • doe yoga of andere ontspanningsoefeningen die zorgen voor een soepel lijf.